Du kan fortfarande lämna in sen ansökan till våra grundutbildningar!

Traditionellt grafiskt hantverk

Längd

2 år

Poäng

410

Platser

20

Entry place

Sunne

Praktik

24 veckor

Finansiering

Avgiftsfri / CSN

Behörighet

Grundl.

Ansökan

Stänger 10 juni

Vad innebär sen ansökan?

Extra chans för dig som missade att ansöka i tid!

När vi har granskat ansökningarna som kommit in under ordinarie ansökningsperiod kan det finnas enstaka utbildningsplatser kvar. Då öppnar vi upp för sen anmälan och behandlar dessa i mån av plats. Sen anmälan stänger allteftersom utbildningsplatserna är fyllda, så vänta inte för länge med att söka för chans att bli antagen. Om din sena anmälan blir aktuell för antagning kontaktar vi dig. Fram till utbildningens start kan förändringar ske i antagningslistan, eftersom en del väljer att tacka nej till sin plats. Det innebär att ditt eventuella antagningsbesked kan dröja, ibland kort inpå studiestart.


Om utbildningen 

Traditionellt grafiskt hantverk är en tvåårig YH-utbildning på Brobygrafiska designskola i Sunne, Värmland. Utbildningen går på heltid, är avgiftsfri och CSN-berättigad. I studierna ingår 24 veckors LIA-praktik (Lärande i arbete) som sker under två tillfällen. 

Utbildningen är utmärkt för dig som är intresserad av grafiskt hantverk, som bokbindning och grafisk produktion och vill lära dig det senaste inom grafisk mjukvara samtidigt som du får jobba med händerna. Under de här två åren läggs fokus på att kunna skapa och producera.  

Förutom goda kunskaper i grafisk produktion som teknik på hög nivå, bidrar Brobygrafiska med en stimulerande studiemiljö där du utmanas och utvecklas. 

Gillar du grafisk produktion av olika slag, vill ha kunskap om det tekniska som ligger bakom designen och arbeta med fysiska grafiska produkter? Då ska du söka till den här utbildningen! 

Kurser

Vad innehåller utbildningen? 

Utbildningen fokuserar på hela produktionskedjan inom grafisk produktion med fokus på hantverket, som också förankras i en historisk grund. Tillsammans skapar detta en större förståelse för varför vi producerar på ett speciellt sätt. Samtidigt som det ger insikter om vad som också ligger bakom alla produktionsval och pappersval samt layout och typografiregler.

Utbildningen ger omfattande färdigheter i handhavandet av en äldre såväl som samtida maskinpark, samtidigt som den ger mycket goda möjligheter att både bevara såväl som utveckla de företag som sedan får ta del av denna kompetens.

Yrkesrollen medverkar till att både utveckla och bevara ett kvalificerat yrkeskunnande inom grafisk produktion och grafisk design med fokus på printproduktion.

Efter utbildningen kan du rikta in dig mot jobb som: 

Typografi – jobba med att skapa nya typsnitt eller med att typografera texter som ska tryckas med både nya såväl som traditionella metoder. Erfarenhet att sätta blytyper och hantera gamla tryckmetoder ger möjlighet att skapa ett exklusivt hantverk som i högre grad efterfrågas i begränsade upplagor. Det ger också en djupgående förståelse för ett typsnitts uppbyggnad och egenskaper.

Prepress operatör mot traditionella tryckmetoder – att kunna anpassa tryck med djupgående förståelse kring hur tryckets egenskaper och egenheter behöver hanteras innan trycket.

Tryckare – att kunna hantera, felsöka och producera med såväl nya som äldre tryckpressar.

Bokbindning – du kan arbeta på fristående bokbinderier eller på företag med integrerad verksamhet, det vill säga med både tryckeri och bokbinderi, vilka vanligtvis kallas för partibokbindning eller maskinbokbindning.

Grafisk producent – att kunna skapa grafiskt tryckt material från idé till leverans för tryck. Djupgående kunskap om layout, textarbete, pappers egenskaper, tryckfärgers egenskaper, efterbearbetning och kvalité. Kan arbeta på allt från designbyrå, reklambyrå, inhouse eller på en kommunikationsavdelning.

Vad behöver jag för att ansöka?

Antagningskravet för våra utbildningar är grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Som ett led i antagningsprocessen använder vi oss av ett särskilt prov.

Kan jag göra en sen anmälan till utbildningen Traditionellt grafiskt hantverk?

Om du inte hann skicka in din ansökan i tid innan sista ansökningsdag går det bra att du lämnar in en sen anmälan. 

Du kan göra en sen anmälan till alla våra YH-utbildningar. Både till de som går på Brobygrafiska på plats i Sunne samt de som går på distans. 

De sena anmälningar behandlas i mån av plats och i den ordning de kommit in till oss. Vi kan inte garantera att du blir antagen till någon av utbildningarna. Men eftersom utbildningarna får avhopp finns det ändå en möjlighet att bli antagen, även om du lämnat in en sen anmälan.

Sena anmälningar lämnas, precis som vanliga ansökningar, in via sajten YH-antagning. Det är även där du får ditt antagningsbesked så snart vi hunnit behandla din ansökan.

Hur är det att studera på Brobygrafiska?

Brobygrafiska är en liten designskola som håller hög kvalité och erbjuder de senaste verktygen inom grafisk formgivning och teknik. Skolan är särskilt omtyckt för sin inbjudande och inspirerande miljö. 

Under utbildningen får du möta drivna lärare med spetskompetens från branschen, som gärna delar med sig av sina kunskaper och år av erfarenheter.

Att studera grafisk hantverk på Brobygrafiska är intensivt, utmanande, lärorikt och inte minst kul!

9 av 10 får jobb efter sin yrkeshögskoleexamen.

Var kan jag bo under studierna?

Det kommunala bostadsbolaget Sunne Fastighets AB har studentboenden med närhet till Brobygrafiska, centrum, naturen, sporthallar och fritidsaktiviteter. Vi administrerar inte boendet utan det gör Sunne Fastighets AB

LIA – Lärande i arbete

Vad är LIA och vad innebär det, kan man ha sin LIA utomlands? Svaren på det hittar du nedan.

Vad är LIA?

LIA innebär lärande i arbete och sker under två tillfällen under utbildningen. Syftet med LIA är att man ska få lära sig i en verklig miljö. På en arbetsplats får de studerande möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper, färdigheter och kompetenser.

Kan man ha sin LIA utomlands?

Ja, man kan genomföra sin LIA utomlands.

Att studera på Brobygrafiska

Jag vill se mer!