Nu kan du söka till våra grundutbildningar!

UX/UI-design och tillgänglighet

Längd

10 veckor

Poäng

50

Platser

25

Entry place

Distans

Praktik

Nej

Finansiering

Avgiftsfri / CSN

Behörighet

Eftergymnasial utbild. inom området

Ansökan

Stängd

Denna vidareutbildning har i nuläget ingen planerad start. Beslut tas i maj 2024 om och när kursen genomförs igen. Anmäl gärna intresse ovan så skickar vi information till dig när det blir aktuellt.

Jobbar du med formgivning, design, marknadsföring, kommunikation, front-end eller är tekniskt kunnig och vill lära dig mer om digital design? Då är det här utbildningen för dig. Du får kunskaper i både UX- och UI-design för att kunna skapa och designa användarvänliga digitala tjänster.  

 

Kurser

På Brobygrafiska samarbetar vi med flera aktörer i branschen och våra utbildningar styrs av en ledningsgrupp där minst 50 % av representanterna kommer ifrån näringslivet. Som student får du chansen att jobba med både verkliga och fiktiva uppdrag.  

Se exempel på tidigare studenters case. 

Om utbildningen 

UX/UI Designer är en 10 veckors lång vidareutbildning som går på distans via yrkeshögskolan Brobygrafiska. Utbildningen börjar vecka 42 2023, är avgiftsfri och den behörighet som krävs är eftergymnasial utbildning inom området – eller motsvarande. 

Utbildningen riktar sig till dig som jobbar på ett företag eller en organisation där det finns en efterfrågan på specialiserad digital arbetskraft. Det digitala har kommit att få en betydande roll och kanske har formgivningen för traditionella tryckta medier minskat hos er?  

Kompetensutveckling i form av en distansutbildningen kan hjälpa till att fylla de luckor som finns och du kan fortsätta utvecklas parallellt med ditt arbete, i den riktning vår moderna värld för oss.   

Vidareutbildningen innehåller två kurser och går på distans utan fysiska träffar. Utbildningen går på helfart, men det finns möjlighet att läsa den i eget tempo och komplettera uppgifter efter kursens avslut. Detta gör det också möjligt att arbeta samtidigt som du studerar. 

Vad innehåller utbildningen? 

Utbildningen är en fortbildning och ger kunskaper i att skapa och bygga användarcentrerade gränssnitt och interaktioner för webbaserade enheter. Utbildningen ger kunskaper inom UX-design, gränssnittsdesign (UI), tillgänglighet och SEO. 

Du dig om användarupplevelsen av digitala tjänster (UX-design) samt gränssnittsdesign (UI).  

För att ge ett konkret exempel handlar UX om det bör finnas en knapp på en webbsida och vad den knappen ska uppmana till, medan UI bryr sig om hur knappen ser ut. Båda är lika viktiga för helhetsupplevelsen och för att öka konverteringen. 

Utbildningen i UX/UI design går dessutom igenom grunderna i tillgänglighet och vikten av analys, eftersom det är nödvändigt att veta det när du skapar något för webben. 

Under utbildningen lär du dig:  

Inom vilka yrkesroller kan kunskaper inom UX-UI-design vara bra? 

Utbildningen riktar sig till dig som i dag arbetar med traditionella medier men som skulle kunna täcka det digitala kompetensbehovet som finns. Det är en relevant vidareutbildning om du arbetar som arbetar med design eller kommunikation och vill byta roll eller specialisera dig inom den digitala designprocessen.  

UX/UI-design passar också bra för dig som är grafisk formgivare, designer, originalare, digital designer och liknande som vill ta nästa steg i karriären och skapa en mer specialiserad roll inom digital design och användarvänliga gränssnitt. 

Du som är intresserad av den här utbildningen bör redan vara yrkesverksam och har förkunskaper i form av en grundutbildning inom angränsande områden och/eller arbetslivserfarenhet.  

Är utbildningen helt på distans eller förekommer träffar? 

 Utbildningen sker på distans via Microsoft Teams. 

Vilken studietakt har utbildningen? 

Utbildningen går på helfart, men det finns möjlighet att läsa den i eget tempo och komplettera uppgifter efter kursens avslut. Varje vecka omfattas av ca en dag med föreläsningar, ett valfritt handledningstillfälle och resterande tid arbetar du med enskilda uppgifter.

Hur hålls utbildningen?  

Under utbildningen varvas inspelade och livesända föreläsningar och enskilda inlämningsuppgifter.  

Föreläsningarna spelas in vid LIVE-föreläsningar om man inte skulle ha möjlighet att delta vid dessa.

Jag har fler funderingar. 

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. 

 

Frågor om utbildningen: 

Vad behöver jag för att ansöka? 

Antagningskravet för våra vidareutbildningar är eftergymnasial utbildning inom området alternativt angränsande områden, motsvarande YH-utbildningarna Visuell grafisk kommunikatör, Grafisk formgivare/tekniker och Förpackningsdesigner. Alternativt arbetslivserfarenhet motsvarande utbildningarna. Din utbildning/arbetslivserfarenhet valideras vid ansökan.

Urvalet görs utifrån särskilt prov i form av Personligt brev och Portfolio (din portfolio kan t ex innehålla design- eller kommunikationsarbeten som styrker att du har tidigare erfarenhet inom dessa områden. Det måste INTE vara UX/UI-arbeten).

Om du inte hann skicka in din ansökan i tid innan sista ansökningsdag går det bra att du lämnar in en sen anmälan.  

Hur är Brobygrafiska som skola? 

Brobygrafiska är en liten designskola som håller hög kvalité med kompetenta och engagerade lärare. Den personal och föreläsare du handleds av under distansutbildningen har stor yrkeskunskap, driv och kompetens. Dessutom delar de gärna med sig av sina kunskaper och insikter om såväl branschen som yrket.  

Brobygrafiskas utbildningar är utmanande, ger dig praktisk kunskap och är samtidigt roliga. 

Har du frågor?

Peter Bared, 0565-179 12