Frågor och svar om yrkeshögskoleutbildning på Brobygrafiska

Vad är en Yh-utbildning?

En yrkeshögskoleutbildning är en utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande ute på en arbetsplats. En YH-utbildning får inte finnas om det inte finns ett faktiskt behov på arbetsmarknaden och innehållet i utbildningarna matchar därför de krav som företagen ställer på yrkesrollerna.

Hur stor chans har jag att få ett jobb efter utbildningen?

9/10 får jobb efter en examen på Yrkeshögskolan.

Vad betyder LIA?

Vår praktikperiod kallas LIA och står för ”Lärande i arbete”. LIA-praktiken upptar minst 30% av din utbildningstid, för att du ska kunna få prova på olika arbetsplatser och yrkesroller. LIA-praktiken är ofta vägen till jobb. Vi har många företag som tar emot våra studerande i Sverige och även utomlands.

Hur ansöker jag till Brobygrafiska?

Du ansöker via länken som finns under varje utbildning från den 15 mars 2019.

När vi har tagit emot din ansökan får du en bekräftelse som ett meddelande.

När är sista ansökningsdag?

Den 15 maj är sista ansökningsdagen för våra utbildningar.

Kan man göra sen anmälan? 

Sena anmälningar behandlas i mån av plats.

Jag läser fortfarande på gymnasiet/komvux/Folkhögskola och blir färdig i juni, kan jag komplettera senare?

Du kan göra kompletteringar till och med den 18 juni. I din ansökan har du möjlighet att skriva en motivering och att du anser att komplettera. Du kan lämna in ett intyg från din skola med utdrag av dina pågående kurser.

Vad ska jag tänka på när jag ansöker?

Din ansökan ska vara komplett. Du behöver lämna in en skannad eller fotad bild av ditt originalbetyg från avslutad gymnasieutbildning.

Kan jag söka era utbildningar fast mina meriter inte är tillräckliga?

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och/eller särskilda förkunskaper finns ändå möjlighet att bli antagen. Skolan kan göra undantag om vi bedömer att du kan klara utbildningen och det framtida yrket.*

Du behöver skriva ett personligt brev där du motiverar varför du är lämplig att söka, detta får gärna även styrkas med intyg från din arbetsgivare  eller en portfolio. Är du osäker? Kontakta oss så hjälper vi dig.

*20 procentsregeln.

Hämtar ni mitt gymnasiebetyg från antagning.se?

Nej. Du måste bifoga ditt gymnasiebetyg i din ansökan.

Ska jag skicka högskola/universitet betyg?

Om du uppfyller behörighetskraven behöver du inte skicka dina högeskole-/universitetsbetyg. Om du inte uppfyller behörighetskraven och du har betyg från en kurs från universitet, kan du bifoga dina högeskole-/universitetsbetyg.

Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Brobygrafiska?

Ja, alla våra yrkeshögskoleutbildningar ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se. Våra uppdragsutbildningar ger inte rätt till CSN.

Vem blir antagen till utbildningen?

Brobygrafiska använder sig utav ett Särskilt prov istället för arbetsprover. Är du behörig kallas du till detta prov efter ansökan. Utifrån prover gör vi sedan bedömningen vilka som har störst chans att klara utbildningen och lyckas inom det framtida yrket.

Vad är det särskilda provet och hur gör jag det?

Det Särskilda provet är ett prov som du kommer att få möjlighet att göra på plats på Brobygrafiska den 25 maj. Provet består av tre olika delar. Egenskaper som bedöms är:

  • Förmåga för logiskt och systematiskt tänkande 0-10p
  • Förståelse för teknik, 0-10p
  • Förmåga att tolka en brief och ta till sig ett uppdrag, 0-10p

Alla behöriga är kallade till skolan och provet tar en hel dag.

När blir jag kallad?

Ansökningen stänger den 15 maj, är du behörig kommer du bli kallad snarast efter inlämnad ansökan.

Om jag inte kan komma den 25 maj?

Om du har förhinder, exempelvis befinner dig utomlands ska du ändå anmäla dig till provet på YH-antagning.se. Du måste även maila ansvarig för antagningen – agnetha.gustavsson@sunne.se och meddela att du har anmält sig men har förhinder. Vi kommer då att kontakta dig med mer information .

När och hur får jag antagningsbesked på en utbildning jag sökt?

Antagningsbeskedet kommer i början av juni. Du kommer att ha 1 vecka på dig för att tacka ja/nej till platsen.

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med din ansökan kontakta Agnetha Gustavsson; agnetha.gustavsson@sunne.se eller  Evelina Nilsson; evelina.a.nilsson@sunne.se

Vart kan man bo under tiden man studerar?

Sunne Fastighets AB erbjuder studerandebostäder till de som läser på yrkeshögskola. Här hittar du information och ansökan.

Jag behöver särskilt pedagogiskt stöd, kan jag få det på Brobygrafiska?

Vi på Brobygrafiska har möjlighet att genomföra stödinsatser om du behöver särskilt pedagogiskt stöd med anslag från Yh-myndigheten. Läs mer om särskilt pedagogiskt stöd här.