Frågor och svar om yrkeshögskoleutbildning på Brobygrafiska

Vad är en Yh-utbildning?

En yrkeshögskoleutbildning är en utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande ute på en arbetsplats. En YH-utbildning får inte finnas om det inte finns ett faktiskt behov på arbetsmarknaden och innehållet i utbildningarna matchar därför de krav som företagen ställer på yrkesrollerna.

Hur stor chans har jag att få ett jobb efter utbildningen?

9/10 får jobb relaterade till utbildningen efter en examen på Brobygrafiska.

Vad betyder LIA?

Vår praktikperiod kallas LIA och står för ”Lärande i arbete”. LIA-praktiken upptar minst 30% av din utbildningstid, för att du ska kunna få prova på olika arbetsplatser och yrkesroller. LIA-praktiken är ofta vägen till jobb. Vi har många företag som tar emot våra studerande i Sverige och även utomlands.

Hur ansöker jag till Brobygrafiska?

Du ansöker via länken som finns under varje utbildning från den 1 februari 2018. Vi använder Yh-antagning.se för våra ansökningar, du behöver skapa ett konto där för att kunna logga in och registrera din ansökan.

När vi har tagit emot din ansökan får du en bekräftelse som ett meddelande. Du kommer även få meddelanden via YH-antagning om vi har aktiviteter så som Öppet hus, Kallelse till särskilda provet och mässor där vi finns.

När är sista ansökningsdag?

Den 13 maj är sista ansökningsdagen för våra utbildningar.

Kan man göra sen anmälan? 

Sena anmälningar behandlas i mån av plats.

Jag läser fortfarande på gymnasiet/komvux/Folkhögskola och blir färdig i juni, kan jag komplettera senare?

Du kan göra kompletteringar till och med den 18 juni. I din ansökan har du möjlighet att skriva en motivering och att du anser att komplettera. Du kan lämna in ett intyg från din skola med utdrag av dina pågående kurser.

Vad ska jag tänka på när jag ansöker?

Din ansökan ska vara komplett. Du behöver lämna in en skannad eller fotad bild av ditt originalbetyg från avslutad gymnasieutbildning.
Krävs särskilda förkunskapskrav utöver den grundläggande behörigheten så står det under respektive utbildning.

Kan jag söka era utbildningar fast mina meriter är inte tillräckliga?

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och/eller särskilda förkunskaper finns ändå möjlighet att bli antagen. Skolan kan göra undantag om vi bedömer att du kan klara utbildningen och det framtida yrket.*

Du behöver skriva ett personligt brev där du motiverar varför du är lämplig att söka, detta får gärna även styrkas med intyg från din arbetsgivare  eller en portfolio. Är du osäker? Kontakta oss så hjälper vi dig.

*20 procentsregeln.

Hämtar ni mitt gymnasiebetyg från antagning.se?

Nej. Du måste bifoga ditt gymnasiebetyg i din ansökan.

Ska jag skicka högskola/universitet betyg?

Om du uppfyller behörighetskraven behöver du inte skicka dina högeskole-/universitetsbetyg. Om du inte uppfyller behörighetskraven och du har betyg från en kurs från universitet, kan du bifoga dina högeskole-/universitetsbetyg.

Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Brobygrafiska?

Ja, alla våra yrkeshögskoleutbildningar ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se. Våra uppdragsutbildningar ger inte rätt till CSN.

Vem blir antagen till utbildningen?

Brobygrafiska använder sig utav ett Särskilt prov istället för arbetsprover. Är du behörig kallas du till detta prov efter ansökan. Utifrån prover gör vi sedan bedömningen vilka som har störst chans att klara utbildningen och lyckas inom det framtida yrket.

Vad är det särskilda provet och hur gör jag det?

Det Särskilda provet är ett prov som du kommer att få möjlighet att göra på plats på Brobygrafiska vid ett speciellt datum. Provet består av tre olika delar. Egenskaper som bedöms är:

  • Förmåga för logiskt och systematiskt tänkande 0-10p
  • Förståelse för teknik, 0-10p
  • Förmåga att tolka en brief och ta till sig ett uppdrag, 0-10p

Alla behöriga är kallade till skolan och provet tar en hel dag.

När blir jag kallad?

Ansökningen stänger den 13 maj och inom en vecka kommer du att bli kallad till provet.
Tider för prover kommer snart.

Om jag inte kan komma dessa dagar?

Om du har förhinder, exempelvis befinner dig utomlands ska du ändå anmäla dig till provet på YH-antagning.se. Du måste även maila ansvarig för antagningen – laurence.autarddebragard@sunne.se och meddelar att du har anmält sig men har förhinder. Vi kommer då att kontakta dig med mer information .

När och hur får jag antagningsbesked på en utbildning jag sökt?

Antagningsbeskedet kommer i slutet av juni och skickas ut via YH-antagning.se. Du kommer att ha 1 vecka på dig för att tacka ja/nej till platsen.

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med din ansökan kontakta Laurence Autard de Bragard; laurence.autarddebragard@sunne.se eller  Evelina Nilsson; evelina.a.nilsson@sunne.se

Vart kan man bo under tiden man studerar?

Sunne Fastighets AB erbjuder studerandebostäder till de som läser på yrkeshögskola. Här hittar du information och ansökan.

Jag behöver särskilt pedagogiskt stöd, kan jag få det på Brobygrafiska?

Vi på Brobygrafiska har möjlighet att genomföra stödinsatser om du behöver särskilt pedagogiskt stöd med anslag från Yh-myndigheten. Läs mer om särskilt pedagogiskt stöd här.

Hur söker jag CSN?

Du söker CSN genom att klicka på länken. Du läser 5 poäng per vecka, 220 YH-poäng hela första utbildningsperioden.
Datum: 180827 – 190628
Klicka här för att ansöka om studiemedel

Var kan jag se mitt schema?

Du kan se ditt schema via länken. Fyll i sökfältet med ditt klass-ID.
Grafisk formgivare/tekniker = YH18GFT
Förpackningsdesigner = YH18FD
Visuell grafisk kommunikatör = YH18VGK

Här hittar du scheman