William Sörqvist, Silver, Stockholm

Utbildning: Förpackningsdesigner
Examensår: 2016
Arbetsplats: Designkontoret Silver, Stockholm
Titel: Designer

Kort beskrivning av dig själv och dina intressen:

22 år, bor i Stockholm. Älskar grafisk design men har på senare tid fått upp intresset för 3D och animering.

Vad gjorde du innan du började studera på Brobygrafiska?

Jag bodde  i Göteborg och studerade konstvetenskap under 1 år på Göteborgs Universitet, innan dess så pluggade jag medialinjen på gymnasiet.

Vad gör du på jobbet?

Allt mellan himmel och jord. Animationer, ikoner, förpackningsdesign, konceptutveckling, skisser, löpande korrektur osv.

Hur är det att jobba inom branschen?

Det känns fantastiskt att vara ute i arbetslivet och få jobba med det man tycker om på heltid. Man lär sig otroligt mycket om processen och varför vissa saker ser ut som dom gör och vilken otroligt utdragen och noggrann process det kan vara. Speciellt när många parter är inblandade i ett projekt.

Hur fick du jobbet?

Jag skickade en spontan-ansökan, dvs inte via utlagd annons el. liknande.

Varför valde du att studera på Brobygrafiska?

Det var en ren slump. Jag googlade efter utbildningar och eftersom det fortfarande fanns tid att göra arbetsprover på Broby så testade jag att söka. Självklart hittade jag massa studentarbeten och blev väldigt imponerad, då kändes det självklart att söka.

Har du haft stor nytta av det du lärt dig på Brobygrafiska? Är kompetensen efterfrågad i branschen?

Absolut, det jag har lärt mig under tiden på Brobygrafiska är ju i princip allting jag kan som har med koncept, typografi och form att göra. Programmen kunde jag lite sen innan men förpacknings- och identitetsdesign hade jag knappt reflekterat över innan.

På vilka företag gjorde du på din LIA-praktik och vad fick du göra?

Jag gjorde LIA i Grekland på Holy. Sen i Vietnam på Rice Creative och sista LIAn gjorde jag på Bold här i Stockholm.

Berätta om LIAn som ledde till Pentawards:

Det var på Rice Creative i Vietnam där jag och Anna Tran jobbade med en av deras kunder Marou. De skulle göra ett nytt set chokladkakor i samarbete med nationalmuséet i Singapore. När vi tog över projektet så hade de gjort skisser och analys, så för oss blev det mycket experimenterande och sena kvällar. Vi är såklart båda supernöjda att det blev så bra, sen att det blev prisat är en jättebonus!

Vad var det bästa med Brobygrafiska och utbildningen?

Friheten att experimentera med Kongsbergsborden och UV-printern. Som alla andra känner jag i efterhand att man skulle utnyttjat den miljön mer. Men den fria miljön är absolut det bästa enligt mig.

Vad är ett bra jobb för dig?

En bra arbetsplats är ett ställe med en bra arbetskultur och där ingen står över någon annan. Sen vill jag jobba någonstans där jag kan lära mig av kompetenta människor och samtidigt känna att jag kan bidra med något unikt.

Hur var det att flytta till och bo i Sunne?

För min del var det väldigt bra, jag kunde fokusera fullt på studierna. Det är helt klart en bubbla där allting cirkulerar runt skolan.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Förhoppningsvis jobbar jag kvar på min nuvarande arbetsplats även om några månader.. haha

Har du några karriärtips för branschen?

Nej det skulle jag inte säga att jag har. Men skulle gärna behöva några tror jag. Det är en helt ny bransch som är väldigt spretig och förvirrande på många sätt. Ett tips inför jobbsökande är att hitta någon form av nisch, då menar jag inte bara att man har en särpräglad stil (t.ex. att man kan handmåla typografi). Om du exempelvis har väldigt utförliga case där visuellt kan argumentera för din idé så tror jag att det är väldigt uppskattat. Eller om du har casebilder i klass med byrårerna.