Patrik Larsson, Turbin, Stockholm

Utbildning: Grafisk formgivare/tekniker
Examensår: 2016
Arbetsplats: Turbin AB, produktionsbyrå i Stockholm
Titel: Retuschör

Vad gjorde du innan du började studera på Brobygrafiska?

Född 1991 och uppväxt i Sveriges yngsta stad Säffle. Har haft väldigt spridda intressen men fastnade 2011 för fotografering.

Vad gör du på jobbet?

Min största huvudsyssla är bildredigering och produktfotografering.

Hur är det att jobba inom branschen?

Spännande, i mitt jobb är noggrannhet a och o. Det är nya utmaningar varje dag där varje uppdrag kräver olika lösningar.

Hur fick du jobbet?

Det var min mentor som tipsade mig om Turbin inför min sista LIA-praktik.

Hade du klart med jobb för examen?

Jag blev anställd under min sista LIA-period och började jobba direkt efter examen.

Hur känns det att vara ute i arbetslivet?

Fantastiskt, det är verkligen en stor kontrast om man jämför mot bara 2 år tillbaka. Tiden har gått så snabbt och nu jobbar jag med det jag verkligen brinner för!

Varför valde du att studera på Brobygrafiska?

Jag hade hört mycket gott om utbildningen från tidigare studerande. Även tillgången till att verkligen kunna utföra någonting produktivt gav mig stor motivation.

Har du haft stor nytta av det du lärt dig på Brobygrafiska? Är kompetensen efterfrågad i branschen?

Verkligen, eftersom jag gled in på bildbehandling och fotografering har den tekniska biten varit till väldigt stor nytta. Men även en stor trygghet att ha formgivningen med mig.

På vilka företag gjorde du på din LIA-praktik och vad fick du göra?

På min första LIA var jag på Tetra Pak. Vilket var väldigt nyttigt, där fick jag vara på de flesta stationerna i arbetsflödet och fick en väldigt bra bild över tryck teknikerna offset och flexo. Detta har jag stor nytta av i dagsläget.

På min andra LIA var jag på Advant i Karlstad, detta var första gången jag var på en produktionsbyrå och där fick jag vara med och arbete med tidningen Bergviksnytt. Det var en väldigt trevlig arbetsplats och det var nu jag insåg att produktionsbyrå är något som är för mig.

Den tredje och sista praktiken var jag på Turbin i Stockholm där jag nu arbetar. Även detta är en produktionsbyrå men med mer inriktning på bild och retusch vilket passar mig perfekt. Under min tid som praktikant jobbade jag mestadels med Gudrun Sjödén då jag fotade och retuscherade kläder till “ghost models”.

Vad var det bästa med Brobygrafiska och utbildningen?

Bredden, tempot, material och umgänget! Jag var inte helt säker på vad jag ville inrikta mig på eller vart jag ville hamna när jag började på broby. Men lärarna på Brobygrafiska gav en fantastisk vägledning!

Vad är ett bra jobb för dig?

Bra arbetskamrater och där det finns möjlighet till att utvecklas.

Hur var det att flytta till och bo i Sunne?

Det var roligt och nervöst. Det är en underbar stad som jag gärna återvänder till för besök.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Att utvecklas främst inom fotografi och retusch. Jag ska försöka åka på fotoresor och utmana mig själv för diverse sidoprojekt.

Har du några karriärtips för branschen?

Lär dig tips och knep på din fritid som underlättar arbetet och kombinera dessa så att du skapar egna genvägar. Det finns inga regler när det kommer till utförandet i denna bransch så försök kom på egna knep som underlättar just ditt arbete.
Försök även att utmana dig själv och gör någonting som är utanför din trygghetszon.

Annat som du vill tillägga?

Mitt tips är att göra en utav dina tre LIA-perioder på ett tryckeri. Prepress och tryckteknik var enligt min mening väldigt svårt att förstå sig på teoretiskt men lossnade när man fick göra det praktiskt. Förutom det, ta vara på alla maskiner Brobygrafiska erbjuder!!