Frågor och svar om yrkeshögskoleutbildning på Brobygrafiska

Vad är en Yh-utbildning?

En yrkeshögskoleutbildning är en utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande ute på en arbetsplats. En YH-utbildning får inte finnas om det inte finns ett faktiskt behov på arbetsmarknaden och innehållet i utbildningarna matchar därför de krav som företagen ställer på yrkesrollerna.

Hur stor chans har jag att få ett jobb efter utbildningen?

En examen från Brobygrafiska är en säker väg till jobb för de flesta.

Vad betyder LIA?

Vår praktikperiod kallas LIA och står för ”Lärande i arbete”. LIA-praktiken upptar minst 30% av din utbildningstid, för att du ska kunna få prova på olika arbetsplatser och yrkesroller. LIA-praktiken är ofta vägen till jobb. Vi har många företag som tar emot våra studerande i Sverige och även utomlands.

Hur ansöker jag till Brobygrafiska?

Du ansöker på vår webbsida. Länken hittar du under utbildningar. Vi använder Yh-antagning.se för våra ansökningar.
Du behöver skapa ett konto om du inte redan har en.

När du har loggat in, kan du se din/dina ansökningar, meddelanden som vi skickar till dig ang. din ansökan, Händelser är alla aktiviteter som vi har planerat fram till den dagen du startar. Under hjälp får du exakt veta hur du använder länken.

När vi har tagit emot din ansökan får du en bekräftelse som ett meddelande. Likaså får du meddelande via YH-antagning om en aktivitet som Öppet hus, Kallelse till särskilda provet, mässor som du kan besöka.

När är sista ansökningsdag?

Den 15 maj är sista ansökningsdagen för Förpackningsdesigner och Grafisk Formgivare/tekniker. Därefter kan du göra sen anmälan. Sena anmälningar behandlas i mån av plats.
Restplatser finns för Prepress- och trycktekniker förpackningsproduktion.

Jag läser fortfarande på gymnasiet/komvux/Folkhögskola och blir färdig i juni, kan jag komplettera senare?

Du kan göra kompletteringar till och med den 18 juni. I din ansökan har du möjlighet att skriva en motivering och att du anser att komplettera. Du kan lämna in ett intyg från din skola med utdrag av dina pågående kurser.

Vad ska jag tänka på när jag ansöker?

Din ansökan ska vara komplett. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara skannade av originalet eller fotad.
Särskilda förkunskapskrav utöver den grundläggande behörigheten hittar du under respektive utbildning.

Kan jag söka era utbildningar fast mina meriter är inte tillräckliga?

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och/eller särskilda förkunskaper finns ändå möjlighet att bli antagen. Skolan kan göra undantag om vi bedömer att en sökande kommer att kunna klara utbildningen och det framtida yrket. Det är det som kallas för 20-procentregeln.

Du ska skriva ett personligt brev där du motiverar varför du är lämplig att söka. Om du har arbetat inom branschen, skicka ett intyg från din arbetsgivare. Kanske du har en portfolio som du kan visa oss. Om du är osäker, kontakta oss så hjälper vi dig.

Hämtar ni mitt gymnasiebetyg från antagning.se?

Nej. Du måste skicka ditt gymnasiebetyg i din ansökan.

Ska jag skicka högskola/universitet betyg?

Om du uppfyller behörighetskraven, behöver du inte skicka dina betyg. Om du inte uppfyller behörighetskraven och du har betyg i en viss kurs från universitet, kan du skicka dina betyg.

Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Brobygrafiska?

Ja, alla våra yrkeshögskoleutbildningar ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se. De utbildningar som har en avgift kopplad till sig ger inte rätt till CSN.

Vem blir antagen till utbildningen?

Vår uppgift är att välja ut de sökande som har störst chans att klara utbildningen och lyckas inom det framtida yrket. Om du är behörig blir du kallad till det särskilda provet som är urvalet för att börja hos oss.

Vad är det särskilda provet och hur gör jag det?

Särskilda provet är ett prov som du kommer att få möjlighet att göra vid ett speciellt datum. I år har vi bestämt den 12 och 13 juni. Provet består av tre olika delar. Egenskaper som bedöms är:

  • Förmåga för logiskt och systematiskt tänkande 0-10p
  • Förståelse för teknik, 0-10p
  • Förmåga att tolka en brief och ta till sig ett uppdrag, 0-10p

Alla behöriga är kallade till skolan och provet tar en hel dag.

När blir jag kallad?

Ansökningen stänger den 15 maj och inom en vecka kommer du att bli kallad till provet.
Den 12 juni är provet för alla som har sökt som prio 1 Förpackningsdesigner och Prepress- trycktekniker förpackningsproduktion.
Den 13 juni är provet för alla som har sökt Grafisk Formgivare/tekniker som Prio 1.

Om jag inte kan komma dessa dagar?

Om du har förhinder, är utomlands ska du ändå anmäla dig på YH-antagningen. Du mailar ansvarig för antagningen – laurence.autarddebragard@sunne.se och meddelar att du har anmält sig men har förhinder. Vi kommer att kontakta dig.

När och hur får jag antagningsbesked på en utbildning jag sökt?

Antagningsbeskedet kommer i slutet av juni och skickas ut via YH-antagningen. Du kommer att ha 1 vecka på dig för att tacka ja/nej till platsen.

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med din ansökan kontakta Laurence Autard de Bragard; laurence.autarddebragard@sunne.se eller  Anna-Clara Einarsson; anna-clara.einarsson@sunne.se

Boende i Sunne kommun

Sunne erbjuder studerande boende i närheten av skolan. Läs mer om studentboende här.

Särskilt pedagogiskt stöd

Alla utbildningsanordnare har möjlighet att genomföra stödinsatser för de studerande som kan behöva särskilt pedagogiskt stöd med anslag från Yh-myndigheten. Läs mer om särskilt pedagogiskt stöd här.